Brainport Industries en AM-Flow werken samen binnen AI-Matters

Een mooie samenwerking binnen het Nederlandse onderdeel van het Europese initiatief AI-Matters. Additive Manufacturing technologieleverancier AM-Flow gaat in het kader van dit vlaggenschip van het Digital Europe-programma in samenwerking met Brainport Industries verschillende diensten verlenen. Het doel? De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI en robotica toegankelijk te maken voor kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) in de Europese maakindustrie.

AI-Matters

AI-Matters wil de veerkracht en flexibiliteit van de Europese productiesector vergroten door de inzet van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI en robotica, en intelligente, autonome systemen voor flexibele productie. Dit doet het met de oprichting van een Manufacturing Testing and Experimentation Facility (TEF)-netwerk. Het AI-Matters netwerk is te vinden op verschillende locaties verspreid over 8 landen in Europa en telt 25 partners: veelal grote onderzoeks- en innovatieorganisaties. De uitgebreide diensten die deze organisaties op de verschillende aandachtsgebieden tegen aantrekkelijke voorwaardes aanbieden, worden steeds aangepast op de behoeften en verwachtingen van de Europese maakindustrie. AI-Matters wordt medegefinancierd door de EU en nationale en lokale overheden.

Brainport Industries Campus

Het Nederlandse onderdeel, of node, van het AI-Matters-netwerk heeft zijn thuisbasis op de Brainport Industries Campus (BIC), waar diverse hightech maakbedrijven en technische toeleveranciers te vinden zijn om samen te produceren en innoveren. Het wordt gecoördineerd door Brainport Industries, ook gevestigd op BIC. Naast Brainport Industries zijn er nog twee andere Nederlandse AI-Matters partners, namelijk de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en TNO. De Nederlandse node bouwt verder aan de al bestaande faciliteiten en infrastructuur en biedt diensten op het gebied van mens-robotinteractie en optimalisatie op fabrieksniveau.

Samenwerking met AM-Flow

In het kader van AI-Matters gaat Brainport Industries de samenwerking aan met AM-Flow om MKB-bedrijven te helpen met uitdagingen op het gebied van productiedigitalisering. Deze gezamenlijke inspanning richt zich op het realiseren van volledig geïntegreerde en gedigitaliseerde flexibele productieprocessen met toegepaste AI-technologie.

Stefan Rink, CEO bij AM-Flow: “AM-Flow en Brainport Industries bieden MKB-bedrijven een unieke kans om hun transitie naar Industrie 4.0 en autonome productie te versnellen. Via een reeks geavanceerde, op AI gebaseerde systemen en modules van AM-Flow kunnen zij leren hoe ze moeten omgaan met de complexiteit van snelle levering van vele verschillende op maat gemaakte 3 dimensionale onderdelen. Deze diensten stellen de bedrijven in staat te begrijpen hoe zij nieuwe productietechnologieën kunnen toepassen in verschillende productiestappen voor diverse toepassingen.”

Nieuwe diensten

De diensten die Brainport Industries in samenwerking met AM-Flow aanbiedt, stellen MKB-bedrijven in staat om te begrijpen en ervaren hoe zij nieuwe productietechnologieën kunnen toepassen in de high-mix industrie, rekening houdend met de complexiteit van de grote diversiteit, kwaliteitscontrole en flexibele en autonome transport van en aan onderdelen in de fabriek. Daarnaast kunnen zij met deze diensten onderzoeken of het mogelijk is om hun onderdelen te verwerken met de huidige module en experimenteren met moduleconfiguraties voor hun operationele omgeving, om praktische inzichten te verkrijgen en processen te optimaliseren passend bij hun behoeften.

De aangeboden diensten bestaan uit diverse modules met verschillende doelen:

  1. Demonstratie van modules: Door te laten zien en uit te leggen hoe de technologiemodule werkt, kunnen MKB-bedrijven de mogelijkheden en functionaliteiten van verschillende modules in fabrieksprocessen ervaren.
  2. Haalbaarheidsstudie: Samen met het MKB-bedrijf voert AM-Flow een analyse uit van de fabrieksprocessen van het bedrijf om de haalbaarheid van de integratie van specifieke modules in deze processen te evalueren, om een specifiek doel te bereiken, bijvoorbeeld het verminderen van de complexiteit en handmatige arbeid.
  3. Testen en experimenteren: Met deze dienst kunnen MKB-bedrijven testen of hun onderdelen kunnen worden verwerkt door de huidige modules onder de pilotline-setting. Indien nodig kunnen kleine aanpassingen aan de pilotlinesetting worden gedaan om testen mogelijk te maken.
  4. Experimenteren op MKB-locatie: MKB-bedrijven kunnen verder experimenteren met moduleconfiguraties in hun eigen operationele omgeving, waardoor ze praktische inzichten verkrijgen hoe processen geoptimaliseerd kunnen worden voor hun specifieke behoeften.
  5. Aanpassing voor nieuwe gebruiksscenario's: Deze dienst vereist doorgaans aanpassing van modules om nieuwe en impactvolle gebruiksscenario's aan te pakken, waarbij op maat gemaakte conceptdemonstrators worden geboden voor geïdentificeerde productie-uitdagingen.

Rink: “De diensten van AM-Flow bieden MKB-bedrijven waardevolle inzichten in fabriekstransformaties, waaronder technologie-integratie, databeheer, kostenimplicaties, risico's, ontwikkelingstijdlijnen en potentiële kansen. Bovendien leren de bedrijven hoe ze met een hoge mix van productie kunnen omgaan, terwijl ze industriële normen zoals snelheid, kostenefficiëntie, kwaliteitsborging en traceerbaarheid in stand houden. Deze kennis stelt bedrijven in staat om weloverwogen beslissingen te nemen en op maat gemaakte business cases te ontwikkelen voor hun investeringen in AI-productie-infrastructuur.”

Jarmila Bökkerink-Scheerova, projectleider voor AI-Matters bij Brainport Industries: “Onze deelname aan AI-Matters en de samenwerking met AM-Flow in dit kader opent nieuwe deuren voor onze achterban. Hierdoor kunnen bedrijven laagdrempelig en tegen aantrekkelijke voorwaarden gebruikmaken van AI-faciliteiten en -diensten. Zo ontdekken ze in een industriële omgeving hoe AI-technologie hun bedrijf kan helpen, zonder hier direct in te hoeven investeren. We hopen dat we hiermee veel bedrijven kunnen bereiken en ondersteunen.”

Wilt u meer weten over deze en andere diensten die de partners van AI-Matters aanbieden, neem dan contact met ons op of meld u aan voor de Technology Update op 27 juni as over Artificial Intelligence.

Brainport Industries en AM-Flow werken samen binnen AI-Matters